Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Yumuşak Suyun Özellikleri, Faydaları, Zararları Nelerdir?

07-08-2022 13:47
Yumuşak Suyun Özellikleri, Faydaları, Zararları Nelerdir?

Yumuşak Suyun Özellikleri

Yumuşak suyun özellikleri nelerdir? 

Yumuşak su, yüksek miktarda sodyum ve daha düşük miktarda kalsiyum ve magnezyum içeren sudur. Daha açık bir ifadeyle şebeke suyunun içerisinde bulunan suda çözünmüş maddelerin su arıtma cihazları veya su yumuşatma sistemleri ile zararlı minerallerden arındırılması ile elde edilen suya yumuşak su denir. Günlük hayatımızda kullanılan suyun kalitesi sertlik ve yumuşaklığına göre belirlenmektedir. Sağlık açısından çok faydalı olan yumuşak su; sert suyun zararlı minerallerden arınmış halidir.

Yumuşak su kayganlık hissi verir. İçeriğinde ki yüksek sodyum seviyesi nedeniyle tuzlu su hissiyatı verebilir. Deterjan ile kullanıldığında köpürmez. Yumuşak su kullanıldığında, banyo, duş veya bulaşıklarda kireç veya diğer mineral kalıntılarını bırakmaz.

Ülkemizde çok az sayıda ev veya işyeri yumuşak su kaynağına sahiptir. Buna mukabil geri kalan çoğunluk sert su kullanmak zorundadır.

Su Yumuşatma Sistemi Nedir Nasıl Çalışır?

Evde kullanılan bir su yumuşatma sistemi, sert suyu, pozitif yüklü sodyum iyonlarıyla kaplanmış, belirli ağaç ve bitkilerden elde edilen yapışkan, çözünmeyen bir madde olan reçineden geçirerek yumuşak su üretir.

Suyun Temel Özellikleri

 Su, dünyada bilinen en iyi çözücüdür. Su geçiş yolu üzerinde bulunan birçok kimyasalı ve çeşitli parçacıkları çözerek içerisine çözünmüş madde olarak katar ve ilerlemeye devam eder. Bu özelliği nedeni ile doğal mineralleri, kimyasalları ve böcek ilaçları gibi insan yapımı zararlı maddeleri çözerek toplayacaktır. Şebeke suyu evlerimize gelmeden önce ilgili kurumlar tarafından bir takım işlemlere tabi tutularak içerisinde bulunan istenmeyen parçacıklar arıtılır ve tüketime uygun hale getirilir.

Yumuşak Suyun Kimyasal Özellikleri

Suyun yumuşak olarak adlandırılabilmesi için, sertliği oluşturan mineralleri 0 - 17,1 ppm (milyonda bir parça) içermesi gerekir. İçeriğinde sertliği oluşturan mineraller olmayan yumuşak su, yüksek sodyum içeriğine sahiptir. Aqua Bella Su Yumuşatma Cihazları sayesinde suda bulunan sertliği rahatlıkla giderebilirsiniz ve kullanım için yumuşak bir su elde edebilirsiniz.

Yumuşak Suyun Belirtileri

  1. Giysileri, bulaşıkları ve hatta ellerinizi ve vücudunuzu yıkarken sağlıklı ve olması gereken kadar köpük.
  2. Daha temiz, mineral lekesi olmayan, daha az aşınmış ve yıpranmamış giysiler.
  3. Düzenli ve normal su basıncı.
  4. İçme suyunda çoğu zaman algılanması mümkün olmayan hafif bir sodyum tadı vardır.

Yumuşak Suyun Faydaları

Yumuşak suyun çeşitli faydaları vardır. Yumuşak su çözünmüş minerallerden arındırılarak elde edilir. Sert su, kirli çamaşırlar, kireç lekesi, su lekeleri ve deterjan kalıntılarına sebep olur. Yumuşak su sıhhi tesisat ve değerli armatürlerin performans ve ömrünü uzatır. Borularda kireç oluşumunu ortadan kaldırır. Suyla çalışan cihazların veya üretim yapan tesislerde ki sistem ve cihazların verimliliğini arttırır ve ömrünü uzatır. Çamaşır veya bulaşıkları temizlemek için daha az deterjan kullanmanızı sağlar. Aquabella Su yumuşatma sistemleri, sudaki mineral miktarını azaltarak suyu yumuşatır.

Sonuç olarak yumuşak suyun faydaları şunlardır;

  • 1. Düşük mineral bileşimi nedeniyle cihazlara sert su kadar zarar vermez ve böylece su tesisatınızın ve cihazlarınızın ömrünü uzatır.
  • 2. Saçınız ve cildiniz için çok daha faydalıdır. Kullandığınız yumuşak su cilt kuruluğu ve cilt hastalıklarında azalmaya yol açar. Sağlıklı ve canlı görünen pürüzsüz bir cilde sahip olmanın en temel yollarından biri yumuşak su kullanmaktır.
  • 3. Temizlik yaparken veya temizlikten sonra da yumuşak suyun farkını hemen görebilirsiniz. Yumuşak su içeriğinde çözünmüş mineralleri barındırmadığı için temizlik sonrası artık, tortu, kireç lekesi gibi sorunlar yaratmaz.
  • 4. Yumuşak su içmek düşük mineral seviyesine sahip olduğu için çok faydalı değildir. Netice itibarı ile insan vücudunun öyle ya da böyle belirli oranlarda minerale ihtiyacı vardır.

Yumuşak Suyun Zararları

 Suda bulunan mineraller arıtıldıktan sonra elde edilen yumuşak suyun bazı kişilere farklı zararları olabilir. Solunum sorunları, kalp hastalığı ve sodyum in toleransı olan kişilerin yumuşak su içmeleri önerilmez. Evinize su yumuşatma sistemi kurmaya karar verdiyseniz, içerdiği yüksek sodyum nedeniyle bitki ve bahçelerin sulanmasında yumuşak su kullanılmamalıdır.

Yumuşak Su Kullanmanın Sağlık Açısından Zararları

  • Beslenme şekliniz zengin kalsiyum ve magnezyum kaynakları içeriyorsa, yumuşak su tüketmek zararsızdır.
  • Beslenme şeklinizde mineral açısından eksiklikler varsa, günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için multi vitamin, kalsiyum veya magnezyum takviyesi almak yeterli olabilir.
  • Burada ki en büyük sorun, yüksek sodyum içeriğine sahip içme suyu kan basıncını yükselten bir etkiye sahiptir, bu da yüksek tansiyonu olan kişiler için bir sorun teşkil edebilir.
  • Yumuşak su ayrıca eski kurşun tesisat boruları kullanılıyorsa kurşunu çözerek içeriğine dahil edebilir.

Sert Su Ne Demektir?

Doğal su kaynakları hepimizin bildiği gibi yeraltı su kaynakları ve onları besleyen yağmur, kar vb. hava olaylarından sağlanan sular ile oluşmaktadır. Yağan yağmur ve eriyen kar suları ile beslenen su kaynakları bu yenilenme sırasında çeşitli mineral ve tuzlar ile dolar. Kısaca sert su; yeryüzünde veya yeraltında akan suyun geçtiği bölgelerde çözünebilir mineral ve metalleri içerisine katması sonucu oluşan sudur.

Sert suyu yumuşatmak için günümüzde kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin en az maliyetli olanı ise su arıtma sistemleri veya su yumuşatma sistemleridir.

Su Arıtma sistemleri içerisinde yer alan çeşitli özelliklere sahip filtreler sayesinde şebeke sularınızı yumuşatabilir ve güvenle hemen hemen her amaç için kullanabilirsiniz.

Sert Su Belirtileri 

  • Ellerinizi yıkadıktan sonra bir tabaka hissi bırakır. Bu his, sabunun kalsiyum ile reaksiyona girerek sabun köpüğü oluşturmasından kaynaklanır. Su sertse ellerinizi daha uzun süre durulamanız gerekebilir.
  • Lekeler. Bunlar, bulaşık makinesinden çıkan bardak ve çatal-bıçakların üzerinde görünebilir. Bu lekeler genellikle kalsiyum karbonat birikintileridir.
  • Mineral lekeleri. Bunlar çamaşır makinesinden çıktıklarında giysiler üzerinde görünür. Sert su nedeniyle giysiler daha hızlı yıpranabilir.
  • Su basıncında azalma. Su tesisatı borularının içerisinde iç çapını küçülten ve su akışını azaltan mineral birikintileri oluşabilir.

Sert Su Kullanmanın Sağlık Açısından Zararları Nelerdir?

Sert su, kuru cilt ve kuru saç derisi sorunlarına yol açabilir. Saçınızı sık sık sert suyla yıkamak saç derinizde kaşıntılı bir his bırakabilir.

Sert sudaki mineraller ayrıca cildinizin pH dengesini değiştirerek zararlı bakteri ve enfeksiyonlara karşı bir bariyer olan cildinizi zayıflatabilir. Özellikle egzaması olan kişiler fazlasıyla savunmasız kalabilir.

Kuru cilt ve saç derisi sorunlarını fark ettiğinizde, eviniz için Aquabella su yumuşatma sistemlerine bakmak isteyebilirsiniz.

Sert Suyun Faydaları Nelerdir?

Sert su yüksek oranda magnezyum ve kalsiyum içerdiğinden, sert su içmek bu temel minerallerin önerilen günlük alımını almanıza yardımcı olabilir.

Sert su içmenin kalp hastalıklarına faydaları olabilir, ancak bu iddiayı destekleyecek kesin bir sonuç yoktur.

Suyun Sert veya Yumuşak Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

 Genellikle suya bakarak sert veya yumuşak olduğunu anlayamazsınız. Bazen suyun verdiği his ve bulaşık makinesi veya çamaşır makinenizdeki temizlediğiniz çamaşır ve gereçlerde bıraktığı izler bir ipucu olabilir.

Sert Su ve Yumuşak Su: Hangisi Daha Sağlıklı?

 "Sert su” ve "yumuşak su” terimlerini hepimiz duyduk ve yukarıda açıklamaya çalıştık. Hangisinin diğerinden daha sağlıklı ve güvenli olarak içildiğini merak edebilirsiniz.

Su tipik olarak kristal berraklığında olmasına rağmen, çözünmüş mineraller ve kimyasallar içerir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bazı çözünmüş minerallerin fazlalığı, suyun "sertliğini" oluşturan şeydir.

İki su türü arasındaki farkları, her birinin artılarını ve eksilerini ve su yumuşatma hakkında bilinmesi gerekenleri biraz daha inceleyelim.


Yumuşak Suyun Özellikleri Nelerdir? Su Yumuşatma Su Arıtma cihazı
Rated 4.9/5 based on 350 customer reviews
TL1,000

In stock Product description: Yumuşak Suyun Faydaları? Yumuşak Suyun Zararları Nelerdir? Yumuşak Suyun Kimyasal Özellikleri Nelerdir? Su Yumuşatma Sistemi Nedir Nasıl Çalışır? Customer reviews:

AQUA BELLA - by , April 1, 2011
1/ 5stars
AQUA TURCO
Fatih BEDİR - by , March 25, 2011
4/ 5stars
yumuşak suyun özellikleri nelerdir?
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.