Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Aktif Karbon Nedir? Aktif Karbon Nerede Kullanılır?

27-08-2022 13:02
Aktif Karbon Nedir? Aktif Karbon Nerede Kullanılır?

Aktif Karbon Nedir?

 

"Aktif kömür" olarak da adlandırılan aktif karbon, inanılmaz derecede geniş bir yüzey alanına sahip olacak şekilde işlenmiş bir karbon şeklidir. Küçük, düşük hacimli gözenekler, adsorpsiyon veya kimyasal reaksiyonlar için mükemmel bir yüzey sağlar.

Bir gram aktif karbon,3.000 metrekare yüzey alanına sahiptir ve bir çay kaşığı aktif karbon kabaca bir futbol sahası büyüklüğünde alanına sahiptir. Bu muazzam alan aktif karbonu geniş bir uygulama yelpazesi için son derece faydalı kılar, ancak aktif karbon, adsorpsiyon özelliklerini arttırmak için daha fazla kimyasal işleme tabi tutulabilir.

Aktif karbon, bazı kaynaklardan elde edilir. Bunlar arasında odun, bambu, talaş, söğüt turbası, hindistancevizi kabuğu, şeftali çekirdekleri, hindistan cevizi, petrol zifti ve çeşitli kömürler sayılabilir. Ancak normal karbon, aktif karbon ile aynı değildir. Yüzeyinde milyonlarca küçük gözenek oluşturmak için önce karbonun "aktive edilmesi” gerekir.

Bu işlem ise genel olarak, iki yöntem ile yapılır: termal veya kimyasal aktivasyon.

Aktif Karbon Filtre Nedir?

Açık ara en popüler fitre sistemi aktif karbondur. Yüksek karbon içeriğine sahip organik malzemeler (odun, kömür veya hindistancevizi kabukları gibi yanmayacak şekilde ısıtılarak aktif karbon kömürü oluşturulur. Daha sonrasında elde edilen kömür, belirli toksinlere ve kirletici maddelere bağlanabilen ve onları şebeke suyundan çeken gözenekli bir malzeme oluşturmak için işlenir. Bununla birlikte, tüm aktif karbonların aynı temel malzeme ile yapılmadığına dikkat çekmek gerek. Aktif karbon bazı durumlarda kömürden yapılırken, bazı durumlarda ise daha az çevresel kirliliğe neden olan hindistancevizi kabuklarından da yapılabilir.

Aktif karbon filtre, hemen hemen her sürahi filtresinde ve çoğu ev tipi su filtreleme sisteminde bulunur. Organik kirleticileri, klor artıklarını, kurşunu, bakırı ve bazı pestisitleri ortadan kaldırır.

Aktif Karbon Filtre Ne İşe Yarar

 

Aktif karbon filtre suyu filtrelemek için kullanılır. Su kalitesini iyileştirir, hoş olmayan kokuları giderir, kloru ve diğer kirleticileri giderir. Bununla birlikte, belirli toksik organik bileşikleri, önemli düzeyde metalleri, florürü veya patojenleri tamamen ortadan kaldırmak için yeterli değildir.

Günümüzde, su filtreleme için en sık kullanılan iki tür aktif karbon filtre bulunmaktadır. Toz halinde aktif karbon (PAC) ve granüler aktif karbon (GAC).Toz halinde aktif karbon (PAC), granüler aktif karbon (GAC)’dan daha küçük bir partikül boyutuna sahiptir ve genellikle sudan çok çeşitli yabancı maddeleri filtrelemede daha etkilidir.

Çoğu filtrede, aktif karbon, gümüş gibi ikincil bir element veya ortam ile birleştirilir. Eklenen bileşenler, filtreye ek bakteriyostatik özellikler kazandırır.

Aktif Karbon Filtreleri Nasıl Çalışır?

Karbonun etkinliği büyük ölçüde inanılmaz yüzey alanı sayesindedir.

Fiziksel adsorpsiyon, aktif karbonun belirli bir maddeyi filtrelemesinin ana yoludur. Sıvı aktif karbon ile temas ettiğinde, moleküller arası kuvvetler molekülleri aktif karbon yüzeyindeki milyonlarca gözenek ve cebe çeker.

Fiziksel adsorpsiyonun ötesinde, aktif karbon kimyasal reaksiyonları da kolaylaştırır. Örneğin, klor, aktif karbon ile temas ettiğinde, her iki molekül de klorür iyonları oluşturmak üzere reaksiyona girerek kloru sudan ayrıştırır.

Aktif karbonun sudan çıkardığı kontaminasyon miktarı, kirliliğin türü ve miktarı, suyun asitliği ve sıcaklığı ve suyun aktif madde ile ne kadar süre temasta kaldığı gibi birçok farklı faktöre bağlıdır.

Aktif karbon filtrenin özellikleri filtrasyon seviyesini de belirler. Büyük deliklere sahip karbon molekülleri, organik kimyasallarda bulunanlar gibi büyük ve ağır molekülleri yakalar. Küçük, ince gözenekler daha küçük ve daha hafif kirleticileri ayrıştırır. Aktif karbon filtre üreticileri, filtreleri genellikle adsorpsiyon kapasitelerine göre etiketler.

Aktif Karbon Filtre Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde, su filtrasyonu için en sık kullanılan iki tür aktif karbon filtre bulunmaktadır. Toz halinde aktif karbon (PAC) ve granüler aktif karbon (GAC).Toz halinde aktif karbon (PAC), granüler aktif karbon (GAC)’dan daha küçük bir partikül boyutuna sahiptir ve genellikle sudan çok çeşitli yabancı maddeleri filtrelemede daha etkilidir.

Çoğu filtrede, aktif karbon, gümüş gibi ikincil bir element veya ortam ile birleştirilir. Eklenen bileşenler, filtreye ek bakteriyostatik özellikler kazandırır.

1.GAC Aktif Karbon Filtreleri

 

"Sabit yataklı karbon filtreler" olarak da bilinen GAC filtreleri, tipik olarak GAC parçacıklarını tutan silindirik kaplardır. Su sistemden akarken, gevşek karbon parçacıkları yabancı maddeleri filtreler.

Ancak kanal oluşturma, GAC filtrelerinde yaygın bir sorundur .Su hazneye girerken, en az direnç gösteren yoldan otomatik olarak kabın içinden akar. Bu, su tarafından atlanan karbon parçacıklarının yeterince kullanılmadığı ve filtreleme sisteminin genel verimliliğini azalttığı anlamına gelir.

2. Karbon Blok Filtreler

 

Katı karbon blok filtreler, değişen boyutlarda yoğun şekilde paketlenmiş PAC ve GAC parçacıkları bloklarıdır. Su, karbon bloğun gözeneklerinden basınçla geçirilir ve filtreden geçerken küçük karbon parçacıkları çok çeşitli kirleticileri giderir.

Blok filtrelerin GAC filtrelerine göre birincil avantajı, kanallaşmanın ortadan kaldırılmasıdır. Karbon blok filtrelerde karbon partikülleri sabittir ve her partikül maksimum etkinlikte kullanılır. Sudan çok çeşitli kirleticiler uzaklaştırılır. Küçük kirleticiler karbon tarafından emilirken, daha büyük kirleticiler bloğun gözeneklerinden geçemeyerek filtrelenir.

GAC filtrelerinden daha verimli ve etkili olan karbon blok filtrelerin bir dezavantajı vardır. Suyun katı blok filtrelerden geçmesi karbon yataklı filtrelerden daha fazla zaman alır. Çok miktarda suya ihtiyaç duyduğunuz durumlar için yeterince pratik değildir. Ancak birçok hane için bir karbon blok filtre, gereğinden fazla filtrelenmiş içme suyu sağlar.

Aktif Karbon Filtre Neleri Filtreler?

Aktif karbon mükemmel bir filtredir ve içme suyundaki çok sayıda yabancı maddeyi filtreler. Ancak aktif karbon filtreleri hangi kirleticileri ortadan kaldırır?

Genel olarak, karbon filtreler en az 81 kimyasalı net olarak filtreler ve 52 tane kimyasalı azaltmada etkilidir. Aktif karbon filtre, tanımlanmış 12 herbisitin ve 14 pestisitin yanı sıra 32 tanımlanmış organik kirleticinin tümünü ortadan kaldıran tek filtreleme malzemesidir.

Aktif karbon, klor gibi içme suyunuzun estetik kalitesini etkileyen kimyasalları da ortadan kaldırır. Ülkemizde musluk suyu arıtma işlemlerinde belediyeler, dezenfektan olarak klor kullanırlar. Bununla birlikte, klor musluk suyunda hoş olmayan bir tat ve kokuya neden olabilir ve potansiyel olarak kanserojen yan etkiler oluşturabilir. Aktif karbon, temiz su üretmek için klor ve yan ürünlerini filtreler.

Aktif karbonun kendi başına her kirleticiyi temizleyemeyeceğini unutmayın. Bazı mineraller, tuzlar ve metaller filtreden geçebilir. Ancak bunun çoğu yalnızca GAC ​​filtreleri için geçerlidir. Karbon blok filtreler, kurşun gibi metaller de dahil olmak üzere çok daha fazla kirleticiyi giderebilir. Karbon blok filtreler ayrıca su kaynaklı patojenler dahil olmak üzere içme suyundaki mikrobiyolojik kirleticileri de temizler. En iyi karbon blok filtreler arsenik, asbest, cıva ve radon gibi kirleticileri de azaltır.

Hiçbir filtre sudaki tüm kirleticileri temizleyemese de, karbon blok filtreler buna oldukça yaklaşır. Ek olarak, karbon filtreleme sistemleri, suyu mineraller gibi faydalı bileşiklerden arındırmadan kirliliği hedef alarak suyunuzu olabildiğince güvenli ve sağlıklı hale getirir.

Aktif Karbon Filtre Fiyatı Nedir?

 

Tüketiciler için bu kadar önemli bilgiler verdikten sonra şimdi de Aktif Karbon Filtre Fiyatı Nedir sorusunu cevaplayalım. Doğal olarak tüm tüketiciler öncelikle fayda/zarar karşılaştırması yaparak hem sağlıklarını hem de bütçelerini korumak istiyor.

İşte Aktif Karbon Filtre Fiyatları:

 1 KG Kömür Bazlı Aktif Karbon Ne Kadar?  75.99 TL
 1 KG Coconut Bazlı Aktif Karbon Ne Kadar?   139.99 TL
 25 KG Aktif Karbon Ne Kadar?  2149.90 TL

 

 

Aktif Karbon Filtre Sıkça Sorulan Sorular

·Aktif Karbon Filtre fiyatları ne kadar?

Aktif karbon filtre fiyatları 100-150 TL, hindiztan cevizi cocunut olanları ise 500-750 TL aralığından başlamaktadır.

·Aktif karbon filtre kaç lt kapasitesine sahiptir?

Aktif karbon filtre 1 kg maksimum 200-300 lt kapasiteye sahiptir.

Aktif Karbon Nedir? En İyi Aktif Karbon Burada!
Rated 4.9/5 based on 350 customer reviews
TL75

In stock Product description: aktif karbon nedir, aktif karbon ne işe yarar, aktif karbon nerede kullanılır, aktif karbon zararları, aktif karbon nerede satılır, Customer reviews:

AQUA BELLA - by ,April 1, 2011
1/ 5stars
AQUA TURCO
Fatih BEDİR - by ,March 25, 2011
4/ 5stars
aktif karbon fiyatları 2022
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.